Bel nu: 020-6536200

Wegtransport Verzekering: Wat U Moet Weten

Wegtransport is een cruciale schakel in de logistieke keten. Of u nu een transportondernemer bent of een bedrijf dat goederen vervoert, het is essentieel om te begrijpen hoe wegtransportverzekeringen werken. Deze verzekeringen beschermen tegen de financiële gevolgen van ongevallen, schade of verlies van lading tijdens het transport over de weg. In dit artikel duiken we diep in de wereld van wegtransportverzekeringen en alles wat u moet weten om uw bedrijf en goederen adequaat te beschermen.

De Basis van Wegtransportverzekering

Voordat we ingaan op de specifieke aspecten van wegtransportverzekeringen, is het belangrijk om de basis te begrijpen. Een wegtransportverzekering, ook wel vrachtwagenverzekering genoemd, is een type verzekering dat specifiek ontworpen is om de risico’s te dekken die gepaard gaan met het transporteren van goederen over de weg. Deze verzekering kan verschillende dekkingen omvatten, zoals aansprakelijkheidsdekking, schade aan eigen voertuig, en goederentransportverzekering.

De aansprakelijkheidsdekking beschermt tegen schade die u aan derden toebrengt, terwijl de schade aan eigen voertuig dekking biedt voor schade aan uw eigen vrachtwagen. De goederentransportverzekering, ook wel bekend als ladingverzekering, dekt de goederen die u vervoert tegen schade of verlies tijdens het transport.

Soorten Wegtransportverzekeringen

Er zijn verschillende soorten wegtransportverzekeringen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke dekkingen. Het is belangrijk om de verschillende opties te kennen zodat u de juiste keuze kunt maken voor uw bedrijf.

 • WA-verzekering: Dit is de wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen. Deze verzekering dekt de schade die u met uw vrachtwagen aan anderen toebrengt.
 • Casco-verzekering: Ook wel allriskverzekering genoemd, deze dekt naast de WA-dekking ook schade aan uw eigen voertuig, veroorzaakt door bijvoorbeeld een aanrijding, brand of diefstal.
 • Goederentransportverzekering: Deze verzekering dekt de lading die u vervoert. Er zijn verschillende vormen van deze verzekering, zoals doorlopende verzekeringen voor bedrijven die regelmatig goederen vervoeren of aflopende verzekeringen voor eenmalige transporten.

Belangrijke Overwegingen bij het Kiezen van een Wegtransportverzekering

Bij het kiezen van een wegtransportverzekering zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Deze factoren bepalen de dekking en de kosten van uw verzekering.

 • De waarde van de lading: De premie van een goederentransportverzekering is vaak afhankelijk van de waarde van de lading. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de premie.
 • Type goederen: Sommige goederen, zoals gevaarlijke stoffen of bederfelijke waren, kunnen een hoger risico vormen en daardoor een hogere premie met zich meebrengen.
 • Bestemming: Internationaal transport kan extra risico’s met zich meebrengen, zoals langere transporttijden en verschillende regelgeving, wat invloed kan hebben op de verzekering.
 • De aard van uw bedrijf: Transporteert u goederen voor derden of enkel voor uw eigen bedrijf? Dit kan invloed hebben op het type verzekering dat u nodig heeft.

Wat Dekken Wegtransportverzekeringen?

De dekking van een wegtransportverzekering kan breed variëren. Het is belangrijk om te weten wat er precies gedekt wordt door uw polis.

 • Aansprakelijkheidsdekking: Dit dekt de schade die u aan anderen toebrengt met uw voertuig, zowel materiële schade als letselschade.
 • Casco-dekking: Dit dekt schade aan uw eigen voertuig, ongeacht of u zelf schuldig bent aan het ongeval.
 • Ladingdekking: Dit dekt schade of verlies van de lading die u vervoert, veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeval, diefstal of natuurrampen.

Daarnaast kunnen er aanvullende dekkingen zijn zoals rechtsbijstand, pechhulp en vervangend vervoer. Het is belangrijk om met uw verzekeraar te bespreken welke aanvullende dekkingen relevant zijn voor uw situatie.

Uitsluitingen en Beperkingen

Net als bij andere verzekeringen, hebben wegtransportverzekeringen ook uitsluitingen en beperkingen. Dit zijn situaties waarin de verzekering geen dekking biedt. Het is cruciaal om deze goed te begrijpen voordat u een polis afsluit.

 • Opzet: Schade veroorzaakt door opzettelijke handelingen is uitgesloten van dekking.
 • Oorlog en atoomrisico’s: Schade als gevolg van oorlogshandelingen of atoomrisico’s is meestal uitgesloten.
 • Normale slijtage: Schade door normale slijtage van het voertuig wordt niet gedekt.
 • Contractuele aans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.